Velour garn

af | 14. jul. 2022 | 0 Kommentarer

Er det godt at arbejde med, eller noget værre bøvl?!

Første gang jeg fik velourgarn i hånden tænkte jeg “Uhm, hvor lækkert at røre ved”. Men da jeg skulle slå maskerne op til den trøje jeg havde lovet min datter, var jeg mange gange ved at smide det ud. Ikke bare over i hjørnet, men UUUUUD.

Heldigvis fik jeg besindet mig, og trøjen blev strikket, og datteren var heldigvis glad for den…. i mindst et halvt år. Nu har den ingen interesse og sådan går det nogle gange…
For nylig faldt over et tilbud på noget velour garn, og fik jeg en idé til en blomsterpude. Den blev lynhurtigt hæklet (for det går virkelig hurtigt, når garnet er så tykt), opskriften blev skrevet ned og testhæklet, og du kan naturligvis købe opskriften hos mig, se mere ved at klikke på billedet af blomsterpuden.

Sideløbende med puden, var jeg i gang med en opskrift på elefanterne, #ElefantusogElefantmor. De blev super gode, synes jeg selv, og jeg fik lyst til at prøve at lave Elefantus i velourgarnet. Som du kan se på billedet, havde jeg ikke købt gråt garn i første omgang, så jeg var nødt til at købe noget mere (ups, men det kender du sikkert godt).
I arbejdet med blomsterpuden og Elefantus, gjorde jeg mig nogle erfaringer med at hækle i Velourgarn, og dem vil jeg dele med dig her. Først vil jeg dog lige nævne at opskriften på Elefantus og Elefantmor kan købes, blot klik på billedet med de to elefanter nederst på siden, så kan du se mere om hvordan du får fat i opskriften. Jeg har benyttet velourgarnet Baby Snuggle fra Hobbii. Og nej, dette er ikke en reklame, jeg har ingen sponsorer og får ingenting for at nævne dette garn. Jeg synes faktisk bare det er godt garn og de har mange virkelig dejlige farver.

Tips og Tricks til at hækle i velourgarn

Først og fremmest skal du forstå at velourgarn ikke glider på samme måde som alt andet garn. Det betyder at magisk ring, som rigtig mange starter med, ikke er anvendelig, at det er svært at se maskerne og monteringen skal gøres anderledes. Se mere herunder:

  • Jeg benytter hæklenål 6,0 mm til garn der har løbelængde 100 g/120 m. En stor nål, men pga. det fyldige garn, lukker huller sig sammen og det får en tæt og fin overflade. Det kommer jo naturligvis an på din hæklefasthed, men når garnet har svært ved at glide, bør nål være større.
    Ellers bliver det for knudret – synes jeg.
  • Den magiske ring trækkes til for at lukke hullet, når første omgangs masker er hæklet. Men det er virkelig, virkelig svært at trække ringen stramt til i velourgarn. Hvis det alligevel lykkes at trække ringen sammen, har du formentligt flået alle de små velour-fibre af. Derfor anbefaler jeg at man springer den magiske ring over, og benytter den gamle metode:
    Slå 2 fastmasker op, start i 2. maske fra nålen og lav 6 fastmasker heri. Så kører det derfra.
  • Det kan være lidt bøvlet at se maskerne og dermed tælle maskerne, så det er en rigtig god idé at koncentrere sig og tælle løbende. Hvis man får brug for at pille op, skal det gøres forsigtigt, så velourfibrene ikke bliver revet af.
  • Når det hæklede arbejde skal monteres, anbefaler jeg at bruge et andet garn end velourgarnet. Her kommer det igen i spil, at det er svært at trække garnet. Og det er jo meget centralt, når man skal sy noget – man trækker garnet igennem. Jeg anbefaler derfor at bruge akrylgarn i samme farve, hvis det haves ellers bomuldsgarn. Sy ind i maskerne og sørg for at trække garnet godt til.
    Afslut eventuelt med at sy afslutningsgarnenden ud i samme hul, som monteringsgarnet kom ind. Bind en knude og sy enderne ind i arbejdet. Så fikseres garnenderne og de gemmes inde i arbejdet. Det trick kan også benyttes, når der for eksempelvis skal broderes ansigt eller andet på Amigurumi.
  • Pas på med at fylde for meget pudefyld i arbejdet. Hullerne er større, jo kraftigere garnet er, og dette garn er ret kraftigt. Derfor er sikkerhedsøjne heller ikke det oplagte valg, i hvert fald ikke hvis arbejdet skal gives til et barn eller en anden pilfinger. Plastikgranulat kan sagtens bruges, men skal i en nylonstrømpe eller lignende først.
  • Jeg har læst et sted at det anbefales at brænde enderne, så de smelter og derved holder. Det er ikke nødvendigt, hvis man monterer med akryl – eller bomuldsgarn. Jeg anbefaler at gemme garnenderne inde i delen.

Hvis du falder over andre gode råd, må du meget gerne skrive dem til mig, så vil jeg lægge dem på dette blogindlæg, så andre kan få glæde af dem. Enten kan du skrive det som kommentar eller i en mail: tina@kreasnoren.dk.

Rigtig god hækle lyst 🙂

Hej, jeg hedder Tina

-og det er mig som står bag KreaSnoren.

Har du forslag til nye hæklerier er du velkommen til at skrive til mig.

Søg på blogindlæg

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Populære opskrifter

hæklet abe

Vidste du at du kan købe Aben Alfred færdighæklet?

Hvis du ikke har knækket koden med hæklenålen endnu, kan du sagtens købe den færdighæklet.

Hvis du ikke har knækket koden med hæklenålen endnu, kan du købe den færdighæklede abe hos mig.

 

hækledesigner

Vidste du at man kan hækle flettede julehjerter til juletræet?

Jeg har udviklet 3 opskriftssamlinger med hæklede, flettede julehjerter. Du kan købe alle tre samlinger, eller blot en enkelt.

 

hæklet orkide

Lav en smuk Orkidé, der ikke taber blomsterne.

Og hvis du ikke har knækket koden med hæklenålen endnu, kan du købe den færdighæklede orkidé hos mig.